Mėlynių uogienė – šeimos receptas

Tai tiesiog uogienė – paprastai išverdama, skanaujama pilna burna ir dideliais šaukštais. Pagaminama vos iš šviežių uogų ir cukraus. Paragaukite!

Jump to Recipe
Mėlynių uogienė
Mėlynių uogienė

Kaip paruošti stiklainius uogienėms?

Stiklainius švariai išplaunu karštu vandeniu, daugiau dėmesio skiriu dangteliams – stengiuose, kad pakraštėliuose neliktų jokio maisto likučių, uostau stiklainį ir plaunu, kol kvapas (pavyzdžiui, jame buvusių alyvuogių, išnyksta). Dedu stiklainius ir jų dangtelius ant rankšluosčio ir leidžiu nuvarvėti.

Užkaičiu orkaitę iki 90°C temperatūros, jungiu ventiliatorių. Nuvarvėjusius stiklainius žemyn galva dedu į orkaitę, išdėlioju ir dangtelius. Kaitinu apie 1 val. laiko, kol išdžiūsta visas ant stiklainių buvęs vanduo. Lygiai taip pat kaitinti galima ir lauke ant saulės.

Kol uogos dar truputį verda, stiklainių dangtelius nuvalau degtine arba spiritu. Ant vatos gabaliuko pilu šiek tiek skysčio ir juo gerai išvalau dangtelius, taip juos šiek tiek dezinfekuodama.

Mėlynės mėlynių uogienei
Mėlynės mėlynių uogienei

Kaip išvirti mėlynių uogienę?

Ką tik surinktas ar turguje pirktas mėlynes švariai nuplaunu, perrenku, kad neliktų lapelių, kotelių ar neprisirpusių uogų. Uogas šiek tiek nusausinu, nupilu likusį vandenį.

Mėlynes beriu į puodą storesniu dugnu – tai sumažina galimybę joms pridegti, geriau verda. Kaičiu viryklę ir kaitinu uogas ant vidutinės ugnies, nuolat maišydama. Per šį laiką iš mėlynių ima skirtis sultys, jos kaista. Kai uogos po truputį ima virti, dalimis, ne visą iš karto beriu cukrų.

Mėlynių uogienė
Mėlynių uogienė

Toliau virinu uogas ant nedidelės ugnies, nuolat maišau, iš puodo apačios uogas perkeldama į viršų, nugraibau susidarančias putas. Taip verdu 30–45 min.

Imu stiklainį ir pilu į jį uogienės, nuo viršaus palikdama iki 1 cm tarpą. Taip supilstau visą uogienę, stengiuosi, kad neliktų pusiau užpildyto staiklainio – arba pilu į mažesnį, arba pasilieku greitam suvalgymui.

Tvirtai užsuku stiklainių dangtelius ir palieku uogienę per naktį stovėti vėsesnėje vietoje ant popieriaus ar popierinio rankšluosčio. Stiklainiams su uogiene visiškai atvėsus, užklijuoju uogienės pavadinimą ir metus, nešu stiklainius į rūsį ir palieku.

Mėlynių uogienė
Mėlynių uogienė

Mėlynių uogienė

Patiekalas Desertas, Uogienė
Virtuvė Lietuvių virtuvė
Raktažodžiai mėlynės, uogienė
Paruošimo laikas 1 hour
Gaminimo laikas 1 hour
Bendras laikas 2 hours

Reikės

  • 3 l mėlynių
  • 1,5 kg cukraus

Paruošimo būdas

  1. Pasiruošiu stiklainius. Juos švariai išplaunu karštu vandeniu, daugiau dėmesio skiriu dangteliams – stengiuose, kad pakraštėliuose neliktų jokio maisto likučių, uostau stiklainį ir plaunu, kol kvapas (pavyzdžiui, jame buvusių alyvuogių, išnyksta). Dedu stiklainius ir jų dangtelius ant rankšluosčio ir leidžiu nuvarvėti.
  2. Užkaičiu orkaitę iki 90°C temperatūros, jungiu ventiliatorių. Nuvarvėjusius stiklainius žemyn galva dedu į orkaitę, išdėlioju ir dangtelius. Kaitinu apie 1 val. laiko, kol išdžiūsta visas ant stiklainių buvęs vanduo. Lygiai taip pat kaitinti galima ir lauke ant saulės.
  3. Ką tik surinktas ar turguje pirktas mėlynes švariai nuplaunu, perrenku, kad neliktų lapelių, kotelių ar neprisirpusių uogų. Uogas šiek tiek nusausinu, nupilu likusį vandenį.
  4. Mėlynes beriu į puodą storesniu dugnu – tai sumažina galimybę joms pridegti, geriau verda. Kaičiu viryklę ir kaitinu uogas ant vidutinės ugnies, nuolat maišydama. Per šį laiką iš mėlynių ima skirtis sultys, jos kaista. Kai uogos po truputį ima virti, dalimis, ne visą iš karto beriu cukrų.
  5. Toliau virinu uogas ant nedidelės ugnies, nuolat maišau, iš puodo apačios uogas perkeldama į viršų, nugraibau susidarančias putas. Taip verdu 30–45 min.
  6. Kol uogos dar truputį verda, stiklainių dangtelius nuvalau degtine arba spiritu. Ant vatos gabaliuko pilu šiek tiek skysčio ir juo gerai išvalau dangtelius, taip juos šiek tiek dezinfekuodama.
  7. Imu stiklainį ir pilu į jį uogienės, nuo viršaus palikdama iki 1 cm tarpą. Taip supilstau visą uogienę, stengiuosi, kad neliktų pusiau užpildyto staiklainio – arba pilu į mažesnį, arba pasilieku greitam suvalgymui.
  8. Tvirtai užsuku stiklainių dangtelius ir palieku uogienę per naktį stovėti vėsesnėje vietoje ant popieriaus ar popierinio rankšluosčio. Stiklainiams su uogiene visiškai atvėsus, užklijuoju uogienės pavadinimą ir metus, nešu stiklainius į rūsį ir palieku.

Atnaujinta

Dalintis

Naujienos iš interneto